telefonski saobracaj
mobilna telefonija
pejdzing
audio komunikacije
video komunikacije

shop on-line
o nama
mali oglasi
diskusije
reklama na webu video komunikacije - tekstovi
ANTENSKE SKRETNICE I FILTRI

Antenska skretnica se koristi za spajanje vise pojasnih antena na jedan koaksijalni kabal.
Stariji tipovi skretnica su imali ulaze obelezene sa F I (to su kanali 2-4), F III (VHF, III opseg, kanali 5-12), UKV (FM radio opseg) i F IV/V (UHF opseg, 21-69).
Skretnice se prave za spoljasnju montazu na antenski stub ili za unutrasnju montazu (najcesce na krovne grede ispod krova).Filtarska skretnica

Kod spoljne montaze, velika prednost je manja duzina kabla od antene do skretnice ili filtra, pa se koristi kod slabih TV signala. Velika mana spoljne montaze je dejstvo atmosferskih uticaja (vlage, rdje), pa je potrebno otvarati skretnicu jednom godisnje radi provere kontakta na skretnici.
Unutrasnja montaza se koristi kod kombinovanja jakih TV signala ili sprecavanja dejstva korozije.
Novi tipovi skretnica su pojasne skretnicekoje se prave za konkretne lokacije, gde su nam poznati pravci iz kojih dolaze TV signali i na kojim kanalima, pa se na osnovu predhodnog dela formiraju grupe pojaseva, odnosno ulazi za antene sa mogucnoscu da se pojasevi ne preklapaju odnosno kanali, tj. da postoji razmak od najmanje 2 TV kanala izmedju dva ulaza za antene. Ukoliko se pojasevi, odnosno kanali preklapaju, onda se mora ici na kanalne pojacivace.