telefonski saobracaj
mobilna telefonija
pejdzing
audio komunikacije
video komunikacije

shop on-line
o nama
mali oglasi
diskusije
reklama na webu


 

 

 

 

 


 video komunikacije - tekstovi
ODRZAVANJE I UZEMLJENJE ANTENSKE INSTALACIJE

Vlaga najcesce prodire u skretnicu ili dipol antene kod jagi antena, odnosno kod kontakta u loga antenama. Ukoliko je vlaga prodrla, potrebno je isusiti je i pronaci moguce puteve odnosno ulaze vlage medju kontakte. Medjutim, ukoliko su kontakti naceti rdjom to je vec ozbiljniji problem, jer pored toga sto smanjuje kvalitet slike, rdja je lagana ali sigurna smrt kontakta ili dipola antene pa samim tim i antene. Rdju skidajte smirgl hartijom, odnosno pastom za rdju dok kontakti ne dobiju prvobitni sjaj. Napominjemo da ce kontakti posle ovih postupaka biti istanjeni, jer nekoliko uzastopnih postupaka dovode do pucanja kontakta i drzaca koaksijalnog kabla kako u dipolu antene, tako i u skretnici, odnosno pojacivacu.
Takodje je potrebno proveriti antenski stub jer i on vremenom popustipod dejstvom vetra tako da se antene okrecu pod uticajem vetra.
U letnjim mesecima narocito na visokim kotama antene "privlace" munje i gromove, sto dovodi do velikih havarija uredjaja. Da biste to sprecili potrebno je da antenski stub uzemljite pocinkovanom trakom, koja se dovede do pocinkovane ploce cija je povrsina do 1m2. Ploca se ukopa na oko 80cm ispod povrsine zemlje i eventualno se doda malo industrijske soli radi boljeg kontakta. Napominjemo da je uzemljenje antenske instalacije obavezno po vazecim zakonima.