telefonski saobracaj
mobilna telefonija
pejdzing
audio komunikacije
video komunikacije

shop on-line
o nama
mali oglasi
diskusije
reklama na webu video komunikacije - tekstovi
Prijem TV i radio stanica posle NATO agresije

Medijski sistem nase zemlje najteze je stradao u NATO agresiji.Unisteno je ili tesko osteceno preko 90% glavnih TV I radio predajnika. Zbog takve situacije prijem radio i TV stanica znatno je otezan. Mi cemo se potruditi da vam pomognemo u izboru opreme za prijem.
Prvo treba proveriti kakva je mogucnost prijema na zeljenoj lokaciji. Antena se obicno postavlja na najvisoj tacki kuce ili zgrade jer je tu verovatnoca dobrog prijema najveca. Prva solucija je da se raspitamo kod komsija sta se sve moze videti i cuti i koji su smerovi usmeravanja antena. Ne zaboravite da su lokacije predajnika zasad najstroze cuvana tajna. Takodje obratite paznju gde je vecina komsijskih antena usmereno pa tako i Vi usmerite antenu.
Prva stavka je nabavka antene (jedne ili vise zavisno od lokacije). Na nasem trzistu najveca ponuda je logaritamsko-periodicnih antena u narodu zvanih LOGA antene. Najpopularniji tip LOGA antene je LOGA 3. To je univerzalna antena za prijem VHF signala (u ovom opsegu se emituje RTS I komercijalne televizije u Beogradu, Kragujevcu, Krusevcu i Nisu) kao i UHF signala (pretezno ga koriste komercijalne i lokalne TV stanice). LOGA 3 je takodje popularna zbog lakog montiranja, manjih dimenzija (duzina 1,2 metra), dugotrajnosti (otporna je na vetar, izradjena je od alminijuma-ne rdja), prihvatljive cene.
Medjutim kod antena vazi pravilo sto je antena duza to je bolja. To je LOGA 8 (njena duzina je 2,2 metra) koja je potrebna za nesto slabiji prijem.
Drugi tip antena koji se mogu naci kod nas je JAGI antena za prijem komercijalnih TV stanica u narodu nazvan “riblja kost”. Imaju veliko pojacanje (pojacanje se kod antena izrazava u decibelima; pozeljno je da bude preko 10 decibela ,a preko 15 decibela je odlicno pojacanje). Koriste se gde je prijem otezan. Velika mana im je cena posto su uvozne (od 50 do 200 DEM u dinarskoj protivvrednosti).
Sledeca stavka je koaksijalni kabl na koji se obicno najmanje obraca paznja. Kabl od antene do televizora je potrebno da bude sto je moguce kraci  ,jer TV signal postepeno slabi prolazeci kroz kabl. Posedbno obratiti paznju da se kabl ne nastavlja jer se tu znacajno gubi na kvalitetu, zatim nikako se ne sme napraviti kratki spoj (veza izmedju unutrasnje zice i spoljasnje), jer pored gubitka slike strada i pojacivac. Posebno kod kupovine obratiti paznju da precnik unutrasnjeg provodnika bude preko 1 milimetra, zatim da unitrasnji provodnik kao i
spoljasnji provodnik budu od bakra.
Mnogi zajedno sa antenom nabavlju pojacivac signala za pojacanje slabih signala. Sastoji se iz dva dela, jedan se montira kod antena da bi sto vise pojacao signal, a drugi se montira najcesce kod televizora i sluzi da posalje mali napon koji napaja pojacivac. Trenutno kod nas je najveca ponuda turskih pojacivaca. Ako kupujete ovaj tip pojacivaca obratite paznju da pojacivac ima podesavanje pojacanja (male potenciometre u kutiji koja se prikljucuje kod antena), jer pojacivac neki put moze da vam potpuno pokvari sliku.
Takodje skrenuli bi smo Vam paznju jer smo primecivali da mnogi prilikom odlaska u skloniste nisu izvlacili antenu na radio prijemnicima, sto je pogresno. Prilikom slusanja lokalnih radio stanica na ultrakratkotalasnom
opsegu (kako se obelezava FM opseg) bas je neophodno maksimano izvuci antenu i pronaci najpovoljniji polozaj za prijem.
Nadamo se da ce Vam ove nase sugestije pomoci da “uhvatite” omiljenu TV ili radio stanicu.